I muslimky mohou vzpírat

Se svolením Karla Prohla zveřejňuji jeho článek o zajímavých zásazích žen do pravidel vzpírání.

Kulsoom je druhou ženou, která zásadně změnila pravidla vzpírání. První byla Radmila Ševčíková – Zátopková. Na ME v roce 1999 zvítězila, přestože startovala ve slabší „B“ skupině, kam byla zařazena na základě přihlašovacího výkonu. Mnohé členky „A“ skupiny nedosáhly na svůj nahlášený výkon a z toho důvodu přijala IWF pravidlo, součet základních pokusů v trhu a nadhozu nesmí být u žen/mužů nižší než 15/20kg pod tímto dvojbojem v přihlášce.

Kulsoom Abdullah (*12. 3. 1976, USA, Pakistán)
V roce 2011 na svém kongresu v Malajsii IWF, jako první sportovní mezinárodní federace rozhodla o možnosti pro ženy muslimského vyznání, nosit při soutěži místo běžného vzpěračského dresu, oblečení „UNITARD“ (těsný jednodílný oděv s dlouhými nohavicemi a rukávy) představující celé tělo zahalené, včetně „HIDŽÁBU“ (muslimské šátek). Toto rozhodnutí bylo učiněno na základě žádosti vzpěračské federace a Národního Olympijského výboru USA. V roce 2010 byla Kulsoom Abdullah vyloučena z mistrovství USA z důvodu odmítnutí startu v obvyklém dresu. Po diskvalifikaci se Abdullah spojila s Radou pro americko-islámské vztahy, který zahájil jednání s oběma institucemi. Povolení nosit při soutěži oblečení odpovídající potřebám muslimské víry mohla vydat pouze IWF. Po schválení vydala IWF toto prohlášení: "Nově schválená úprava pravidel podporuje a umožňuje větší začlenění žen do sportovního prostředí a boří překážky účasti."

Dr. Tamas Ajan, IWF prezident a čestný člen Mezinárodního olympijského výboru, řekl, "Vzpírání je olympijský sport otevřený pro všechny sportovce bez diskriminace na základě rasy, barvy pleti, náboženského vyznání, pohlaví, věku nebo národnostního původu." Konkrétní změny v pravidlech: připouští se pokrývka hlavy, lokty mohou být zakryty, ruší se mezera (volný prostor) mezi podkolenkami, nákolenicemi a dresem.

Kulsoom Abdullah (Kakakhel Kalsoom Beenazir Abdullah) se narodila v roce 1976 v USA a je pakistánského původu. Ve sportu začala s taekwondem, ve kterém získala černý pásek. Nyní se věnuje crossfitu a vzpírání. Získala bakalářský titul v oboru výpočetní techniky z University of Central Florida a získala doktorát v oboru elektrotechnika / počítačového inženýrství na Georgia Institute of Technology. Je první ženou reprezentující Pakistán ve vzpírání. Startovala na MS v roce 2011 v Paříži, kde obsadila v HK do 48 kg za výkon 92 (40, 52) 22. místo. V následujícím roce startovala na mistrovství Asie v Pyeongtaek (KOR) a výkonem 94 (42, 52) skončila v HK do 48 kg na 16. místě. Je první ženou, která startovala v soutěži nejvyšší mezinárodní úrovně takto oblečená. Změna IWF pravidel, umožnila start i dalším reprezentantkám muslimského vyznání. V roce 2011 byla přijata ministryní zahraničí Hillary Clinton.

Autor: Karel Prohl